Keljänpuron kämppä

Erä-Eeron tukikohtana on vanha Enson savottakämppä, jonka Erä-Eero on kunnostanut matkailukäyttöön 1990-luvun lopulla. Kämpässä on majoitustilaa 30:lle henkilölle. Ruokailemaan kämpälle mahtuu 40-100 henkeä.

 

Kämpän välittömästä läheisyydestä löytyvät puronvarresta alkuperäisestä miljööstä entisajan savottasauna, aitta, laavu sekä nuotiopaikat. Kämpälle pääsee autolla.

SAVUSAUNA

Keljänpuron kämpän pihapiirissä sijaitsee tilava ja erikoinen kuusikulmainen savusauna, jonka yhteydessä on myös yöpymiseen soveltuva kota. Saunan jälkeen on mukava siirtyä kodan lämpöön istuskelemaan. Sauna on mahdollista lämmittää myös tavallisena saunana, jolloin lämmitysaika on huomattavasti lyhyempi kuin savusaunalla.

PUROSAUNA JA KOTA

Keljänpuron varrella sijaitseva tilava ja pehmeälöylyinen entinen savotta-ajan sauna rentouttaa mielen ja pulahdus puroon vilkastuttaa verenkierron. Purosauna on rakennettu jo silloin kun kämppä oli vielä alkuperäisessä savottakäytössä. Puro oli silloinkin savottajätkien suosiossa ja siellä kastautuminen kuului talvella niin kutsuttuihin pakollisiin kuvioihin. Raskas savottatyö vaati karaistuneen kehon ja puron raikas, talvellakin avoin laguuni purosaunan vierellä auttoi pitämään romuskaiset poissa.

Myöhempää rakennuskantaa edustaa puronvarren kota, jossa on mukava rentoutua saunan jälkeen ja antaa huolien ja murheitten lipua pois pitkin Keljänpuroa aivan kuin savottojen aikaan tukit uivat kohti Sulamonsärkkiä, josta ne Ulkkajokea pitkin löysivät tiensä Pankajärven kautta aina Pieliselle asti ja siitäkin edemmäs.

Kuvauskämppiä ja kuvauskojuja on useita eri puolilla Lieksaa. Kaikissa on kuvausaukot, nukkumapaikat, wc ja tarvittaessa lämmitys.